Nabídka míst, kde se můžete najíst, je v Tunisku opravdu široká – od restaurací evropského typu až po pouliční prodavače.
K snídani se v Tunisku podává spíš jen něco lehčího, často je to káva s mlékem a croissanty nebo koláče.
Většina hotelů připravuje pro své hosty bufet s širokým výběrem. I oběd bývá obvykle lehčí a často ho tvoří brik à l´oeuf (listové těsto plněné vejci) nebo hlavní chod se salátem.
Tunisané obědvají mezi 12. a 15. hodinou.
V Tunisu a ostatních velkých městech mají některé restaurace v nabídce speciální polední menu, obvykle za sníženou cenu. Hlavním jídlem dne je večeře, ke které se zasedá kolem 20. hodiny.
Tuniskou kuchyni poznáte nejlépe v místních kavárničkách. Není důvod obávat se stravovat v těchto skromných podnicích, zpravidla jsou čisté a vaří kvalitně.
Pokrmy zde podávané jsou často lepší a autentičtější než v luxusních restauracích a hotelech. Jídlo servírované v hotelech bývá často přizpůsobené evropské kuchyni – nabídka je širší a koření se poskrovnu.
Pečivo a vodu dostanete zdarma a někde je na stole i haríssa (pálivá omáčka) s olivovým olejem, která se konzumuje právě s pečivem nebo se s ní ochucuje jídlo.
Na jednoduše připravené ryby, maso a zeleninu se specializují gargottes (malé levné restaurace) a pochutnat si tu můžete i na polévce. Voda a pečivo zdarma jsou zde samozřejmostí. Pokud se chcete najíst rychle, zamiřte do snach-barů, které nabízejí mimo jiné i tuniskou pizzu.
Ve většině měst je tržiště, kde můžete zakoupit kvalitní pečivo, sýry, zeleninu, ovoce apod.
Kavárny jsou obvykle otevřené od 8 nebo 9 hodin přibližně do 22 hodin. V malých městečkách bývá zavírací doba o něco dříve. Restaurace otevírají mezi 10 a 11 hodinou a zavírají zhruba ve 22 nebo 23 hodin z čehož vyplývá, že Tunisko potěší i chronické kafíčkáře.
TUNISKÁ KUCHYNĚ• Kuskus – vyrábí se ze semoliny a podává se s dušenou zeleninou, masem nebo rybou v pálivé rajčatové omáčce
• Kamounia – pokrm z jehněčího nebo hovězího masa, cibule a ochucený kmínem a dalším kořením
• Deglet Fátima (neboli Fátiminy prsty) – závitky z průsvitného těsta naplněné masem nebo vejcem a osmažené
• Salade Tunisienne (neboli tuniský salát) – tvoří ho křupavý hlávkový salát, paprika, rajčata, okurka a olivy. Navrchu je natvrdo uvařené vejce, kousky tuňáka nebo krevety.
• Mechouia – salát z rozmačkaného grilovaného lilku, cuket, rajčat, cibule, česneku
a olivového oleje
• Tajine – zapékaná omeleta z brambor, sýra a masa
• Grilované ryby, chobotnice a krevety
• Lablabi – polévka z cizrny, chleba a ochucená haríssou
• Chorba – pikantní polévka z jehněčího nebo kuřecího vývaru s drobnými těstovinami
|