Jídlo a pití


 Nabídka míst, kde se můžete najíst, je v Tunisku opravdu široká – od restaurací evropského typu až po pouliční prodavače. 

 K snídani se v Tunisku podává spíš jen něco lehčího, často je to káva s mlékem a croissanty nebo koláče. Většina hotelů připravuje pro své hosty bufet s širokým výběrem. I oběd bývá obvykle lehčí a často ho tvoří brik à l´oeuf (listové těsto plněné vejci) nebo hlavní chod se salátem. 

 Tunisané obědvají mezi 12. a 15. hodinou. V Tunisu a ostatních velkých městech mají některé restaurace v nabídce speciální polední menu, obvykle za sníženou cenu. Hlavním jídlem dne je večeře, ke které se zasedá kolem 20. hodiny. 

 Tuniskou kuchyni poznáte nejlépe v místních kavárničkách. Není důvod obávat se stravovat v těchto skromných podnicích, zpravidla jsou čisté a vaří kvalitně. Pokrmy zde podávané jsou často lepší a autentičtější než v luxusních restauracích a hotelech. Jídlo servírované v hotelech bývá často přizpůsobené evropské kuchyni – nabídka je širší a koření se poskrovnu. Pečivo a vodu dostanete zdarma a někde je na stole i haríssa (pálivá omáčka) s olivovým olejem, která se konzumuje právě s pečivem nebo se s ní ochucuje jídlo. 
 
 Na jednoduše připravené ryby, maso a zeleninu se specializují gargottes (malé levné restaurace) a pochutnat si tu můžete i na polévce. Voda a pečivo zdarma jsou zde samozřejmostí. Pokud se chcete najíst rychle, zamiřte do snach-barů, které nabízejí mimo jiné i tuniskou pizzu. Ve většině měst je tržiště, kde můžete zakoupit kvalitní pečivo, sýry, zeleninu, ovoce apod. 

 Kavárny jsou obvykle otevřené od 8 nebo 9 hodin přibližně do 22 hodin. V malých městečkách bývá zavírací doba o něco dříve. Restaurace otevírají mezi 10 a 11 hodinou a zavírají zhruba ve 22 nebo 23 hodin z čehož vyplývá, že Tunisko potěší i chronické kafíčkáře. 

 TUNISKÁ KUCHYNĚ 

• Kuskus – vyrábí se ze semoliny a podává se s dušenou zeleninou, masem nebo rybou v pálivé rajčatové omáčce 
• Kamounia – pokrm z jehněčího nebo hovězího masa, cibule a ochucený kmínem a dalším kořením 
• Deglet Fátima (neboli Fátiminy prsty) – závitky z průsvitného těsta naplněné masem nebo vejcem a osmažené 
• Salade Tunisienne (neboli tuniský salát) – tvoří ho křupavý hlávkový salát, paprika, rajčata, okurka a olivy. Navrchu je natvrdo uvařené vejce, kousky tuňáka nebo krevety. 
• Mechouia – salát z rozmačkaného grilovaného lilku, cuket, rajčat, cibule, česneku a olivového oleje 
• Tajine – zapékaná omeleta z brambor, sýra a masa 
• Grilované ryby, chobotnice a krevety 
• Lablabi – polévka z cizrny, chleba a ochucená haríssou 
• Chorba – pikantní polévka z jehněčího nebo kuřecího vývaru s drobnými těstovinami 


 TUNISKÉ NÁPOJE 

• Mátový čaj – jeho pomalé upíjení je téměř obřadem, který se vykonává několikrát denně 
• Granulovaný černý a zelený čaj – s velkým množství cukru a čerstvé máty, cukr je někdy nahrazen medem 
• Turecká káva (qahwa arbi) – silný a sladký nápoj s logrem na dně 
• Boga – tmavá Boga – chuťově připomíná Coca-Colu, oranžová – chuťově připomíná oranžádu 
• Sirupy a čerstvé ovocné šťávy 
• Minerální voda Safia – perlivá i neperlivá 
• Pivo Celtia – vařené v licenci Stella Artois a Löwenbrau 
• Červené víno značky Château Feriani, Coteaux d´Utique a Lambolt 
• Růžové víno značky Tyna a Koudiat 
• Bílé víno značky Coteaux de Carthage 
• Boukha – čirý mok z fíků, obsahuje 40 procent alkoholu a chutí je podobná suché ovocné vodce 
• Thibarine – likér z datlí a bylin, který je vyráběn podle tejné receptury předávané mezi francouzskými mnichy ve vesnici Thibar nedaleko Douggy. 
• Cedratine – likér vyráběný z citrónů